Készítsd el saját, vintage ajtódíszedet!

Kedveled a nosztalgikus, békebeli hangulatot idéző, bájosan kopottas holmikat? Nem riadsz vissza a részletgazdag kivitelezéstől? Szereted a finom anyagokat, mint a csipke és a szatén? Akkor a vintage stílus neked való!

A mai ötletem elsősorban akkor lesz hasznos számodra, ha van jó sok, nem használt ékszered vagy egyéb kiegészítőd. Ha nincs, érdemes egy kis gyűjtőmunkát végezni a barátnőknél, hátha. :)

img_20170704_101210_1.jpg

Amikre szükséged lesz:

  • hungarocell félkoszorú alap
  • gyöngyök
  • fém ékszerelemek
  • csipkék
  • szaténszalagok
  • újságpapír
  • teafilter és/vagy öngyújtó a papír öregítéséhez
  • ragasztópisztoly
  • gombostű
  • varrótű és cérna

 

Így készítsd:

Hogyha tetszenek a régiesített papírtölcsérek, a szaténvirág és a gyöngysorok a koszorún, akkor először ezeket az elemeket kell elkészítened!

vint.jpg

A virághoz egy világoskék és két galambszürke szaténszalagra lesz szükséged, amiket a képen látható módon hajtogass és tűzz össze (1. kép). Az alsó felüknél apró öltésekkel fűzd fel egy cérnára őket és szabadítsd meg a gombostűktől. Középre kerüljön a világoskék darab. Ezután görgesd össze, hogy virág formát kapj, majd varrd el a végét. Befejezésül néhány gyönggyel díszítsd fel (2. kép), a maradék gyöngyöket pedig fűzd fel egy cérnára (3. kép).

2_koll.jpg

Az utolsó elemek az öregített papírból készült tölcsérek. Ha nincs otthon újságpapírod, nyomtass ki egyet, várj egy kicsit, míg megszárad a papíron a tinta, majd jöhet a nosztalgiahatás. Ehhez két módszer is van:

  1. Főzz egy teát, majd töltsd bele egy flakonba, és alaposan permetezd be vele a papírt. Előmelegített sütőben, alacsony fokozaton néhány perc alatt szárítsd ki.
  2. Öngyújtóval vagy meggyújtott gyertyával körözz közel a papírhoz, és így égess bele foltokat, valamint a széleknél pörköld is meg egy kicsit.

Vigyázat! A papír öregítése balesetveszélyes művelet, minden mozzanatra nagyon figyelj oda, egy pillanatra se hagyd őrizetlenül. Legjobb, ha a második módszert a kézmosód felett végzed!

3_koll.jpg

A két verzióval különböző hatást érhetsz el. Baloldalon a teafilterrel történő kezelés, jobboldalon a perzselés eredményét láthatod. Nekem legjobban a kettő ötvözete tetszik, ehhez a teába áztatott és kiszárított papír oldalát még egy kicsit meg kell perzselni. (A baloldali képen ez már meg is történt.) Ha ezzel megvagy, akkor egyszerűen vág fel őket kisebb háromszögekre, és formálj belőlük tölcséreket. A papír az öregítés következtében kissé törékennyé válik, ezért ezt óvatosan végezd. A tölcsérek végeit ragasztóval rögzítsd.

img_20170703_182857.jpg

Ezután válogasd ki az ékszerek közül azokat, amelyek illeni fognak a vintage hangulathoz, majd szereld szét őket elemeikre.

A továbbiakban már csak össze kell állítanod a kompozíciót, azaz felragasztanod az alkotórészeket a hungarocell alapra. Az általad készített és az újrahasznosításra szétszerelt darabokat ragasztópisztollyal rögzítsd a helyükre. A gyöngysorokkal és a csipkékkel tekered körbe a koszorút, és ezeket is több ponton fixáld ragasztóval. Az apró, üres helyekre gombostűvel szúrj be egy-egy nagyobb gyöngyöt.A vintage stílus jellemzője az aprólékosan kidolgozott munka, így nyugodtan kelthet kissé zsúfolt hatást a díszed.

Utolsó lépésben rögzíts rá egy akasztót a maradék csipkéből vagy szaténszalagból - ezzel el is készültél a különleges és egyedi ajtódíszeddel.

vintage.jpg

Ha tetszett az ötlet, nyomj egy like-ot és oszd meg az ismerőseiddel is!

Jó alkotást,

Julcsi