1 recept, 2 ötlet - Készíts légfrissítőt házilag!

Csupán három összetevőből állnak, amiket valószínűleg meg is találsz kamrádban. Illatosak és fertőtlenítő hatásúak, mesterséges anyagoktól mentesek és jól mutatnak a polcodon! Recept és dekorációs ötletek a tovább gomb után!

hazi_legfrissito7_1.jpg

Az illatok a gyengéink. Legyen szó parfümről, öblítőről, gyertyáról, tisztálkodószerekről - és még sok másról, az egyik döntő szempont a kiválasztásukkor, hogy ejtsen rabul az illatuk. A boltokban elég drágán lehet kapni mindenféle mesterséges szobaillatosítót, ezek közül is ezerfélét: gyöngyökből állót, tasakosat, önműködőt, amit még fújni sem kell, hűtőbe valót, szemetesbe valót, akaszthatót, ragaszthatót, olyat, amit elrejtünk, olyat, ami ízléses csomagolásának köszönhetően akár dekoráció is egyben, a sor szinte végtelen. Azt gondolhatjuk, felesleges ilyesmivel otthon bajlódni, mikor széles választékban kínálják tálcán, és csak le kell emelni a polcról. Én mégis inkább a házi verziók mellett teszem le a voksom, mert:haz_keszitesu_legfrissito.jpg

A recept nagyon egyszerű, mindössze három összetevőből áll:

  • 0,5 dl vodka (erre a célra tökéletesen megfelel a legolcsóbb is) vagy gyógyszertári alkohol
  • 2 dl desztillált víz
  • 20 csepp illóolaj (nálam édes-narancs és teafa)

Először oldd fel az illóolajat az alkoholban, majd rázd össze a vízzel. Ezt az elegyet többféleképpen felhasználhatod:

Pálcás légfrissítő

hazi_legfrissito03.jpg

Végy egy szép üveget, majd még egyet, ami ebbe éppen passzol úgy, hogy kb. egy ujjnyi rés legyen a két üveg fala között. Ezt a rést töltsd ki kaviccsal, kagylóval, dekorhomokkal - ami tetszik vagy amit otthon találsz. A belső üvegbe töltsd át a légfrissítőt és helyezz bele hurkapálcákat. A pálcák felszívják a folyadékot, és szolid illatot képeznek környezetükben. Ha intenzívebbre vágysz, növeld meg az illóolaj mennyiségét.

Pumpás légfrissítő

hazi_legfrissito02.jpg

Ehhez a verzióhoz egy kiürült és alaposan kiöblített pumpás flakonra lesz szükséged, én egy dezodoros üveget használtam. Miután áttöltötted az üvegbe a folyadékot, már fújhatod is - persze manuálisan, ezt sajnos nem lehet időzíteni. :) Hogyha szeretnéd kicsinosítani, akkor mintás ragasztószalaggal ezt könnyedén megteheted. Hogy mindenki tudja, mit talál benne, írd rá egy papírra, mintalyukasztóval vágd ki, és rögzítsd fonallal vagy szalaggal az üveg nyakára a megnevezését.

Ha tetszett, próbáld ki és oszd meg másokkal is!

Jó kotyvasztást! :)

Julcsi