"Csináld magad" vidám, nyári karlánc

karkoto2-tile.jpgAzoknak, akik a mindennapokban munkahelyük miatt decensen, konzervatívan öltözködnek, szigorú elvárásoknak kell megfelelniük megjelenésükben, a nyári programok hozhatnak igazi felfrissülést. Ilyenkor végre szabadon kifejezhetik egyéniségüket, magukra ölthetik a fesztiváli, bohém életérzést, egy kis vagányságot. Ha te is azok közé tartozol, akik élvezettel szabadulnak fel a dress code alól, hogy hódoljanak a nyári hangulatnak, akkor készítsd el velem ezt a kiegészítőt, amivel megkoronázhatod a szettedet.

Amire szükséged lesz:

  • 3 féle hímzőfonal
  • egy kis darab karton
  • hobbiragasztó és cellux
  • a hímzőfonalak színéhez passzoló, nagylyukú gyöngyök (2 db) és csipke (8 cm)
  • fém szerelékek (végzáró elemek, szerelőkarikák és delfinkapocs)
  • eszközök: vonalzó, ékszerfogó, tű, sűrű fogazatú fésű és olló

Így készítsd:

A karkötő mintája egyszerű szövéssel készül, és 3x4 cm-es nagyságú. Kartonpapírból ennek megfelelő méretben, minden oldalán 0,5 cm ráhagyással vágj ki egy darabot, majd húzz is egy vonalat a ráhagyások mentén, hogy pontosan lásd a mintád keretét. Erre azért van szükség, mert a vezetőszálak rögzítéséhez kis bemetszéseket kell ejtened a kartonon, melyek mélysége lesz a ráhagyás. Egyenlő távolságban 24 bevágást készíts két szemközti oldalon, és ezekbe kezdd el beletekerni a lila színű fonalat. A karton hátoldalán a fonal végeit ragasztószalaggal rögzítsd.

Ezután 22 cm hosszúságú fonaldarabokat vágj le: 16 db rózsaszínt, 8 db pasztell sárgát és 6 db lilát. Mindegyik szálat - soronként felváltva alulról és felülről kezdve - fűzd át egy tű segítségével a vezetőszálakon a következő sorrendben: (1. kép)

  1. 2 sor rózsaszín
  2. 2 sor pasztell sárga
  3. 2 sor rózsaszín
  4. 2 sor pasztell sárga
  5. 4 sor rózsaszín
  6. 6 sor lila
  1. 4 sor rózsaszín
  2. 2 sor pasztell sárga
  3. 2 sor rózsaszín
  4. 2 sor pasztell sárga
  5. 2 sor rózsaszín

title.jpg

A sorokat fésűvel rendezheted szorosan egymás mellé (2. kép). Ha a végére értél a mintának, válassz le a fonalak túllógó részeiről 3 szálat, és köss belőlük egy csomót szorosan a mintához - ehhez segítségül hívhatod a fésű nyelét (3. kép). Folytasd így a csomózást, míg mindkét oldalon elfogynak a szálak (4. kép).

Ezután fordítsd meg a kartont, vágd fel a vezetőfonkarlanckeszites1_2.jpgalakat, és hobbiragasztóval rögzítsd őket a minta hátuljára. A minta két oldalát díszítsd csipkével. A csomózott szálakat vágd egyforma méretűre - általában 17-19 cm összesen egy átlagos karlánc hossza, de ha magadnak készíted, egyszerűen mérd le a csuklód kerületét. Számolj arra, hogy a szerelékek még kb. 2 cm toldást adnak. A csomózott végeket ezután fűzd át nagylyukú gyöngyön - rögzítheted két oldalon stopperrel, vagy hagyhatod csúszkálni a fonalon. Végül már csak a szerelékeket kell feltenned (5. kép): a fonalvégeket tedd ragasztható vagy összecsíphető végzáróba, a karlánc egyik végére delfinkapocs, a másikra pedig karika kerüljön.

Bátran szabd saját ízlésedre: variáld a színeket és a mintát. Ugyanezzel a technikával nyakláncmedált is készíthetsz. Remélem, tetszett az ötlet - ha igen, jelezd nekem kommentben vagy a tetszik gombbal és oszd meg másokkal is.

Szeretettel,

Julcsi